dimarts, 3 de febrer del 2015

fricandó a la manera de casa

10 persones 


2/3 talls de carn de vedella prims per persona = 100/110 grs
farina blanca
2 cebes
1 kg de tomàquet triturat
conyac
sucre
1 paquet d'herbes
4/5 preses de xocolata
250 grs de bolets: moixernons, ceps, camagrocs, rovellons, etc. poden ser secs
opcional: picada d'ametlles i avellanes, galetes maria esmicolades, carquinyolis

Posar els bolets en remull en cas de que siguin secs i reservar.
En una cassola, milor si és de fang, s'hi posa oli. Quan està calent s'hi van fregint els talls de carn salats i enfarinats. Es van treient a mesura que estan.
En el mateix oli s'hi fregeix la ceba tallada petita. Poc a poc i vigilant que la farina de la carn no s'enganxi. Ha de quedar fosca, no cremada.
S'hi posa el tomàquet amb el sucre, el conyac i el paquetet d'herbes. Es remena tot molt bé i es deixa uns minuts que vagi coent. Foc baix.
Quan el sofregit ja casi està s'hi posa la vedella, els bolets i l'aigua dels bolets que casi cobreixi tota la carn. Es tapa i es deixa coure molt a poc a poc vigilant que no s'enganxi.
Per últim s'hi desfà la xocolata. S'arregla de sal i pebre.
Se serveix en la mateixa cassola de fang.

IMPORTANT

A la carnisseria s'ha de demanar carn per fer fricandó.
Si es fa d'un dia per l'altre no s'hi ha de posar la sal perquè s'enfortiria massa.
La picada, les galetes o els carquinyolis s'hi posen per espessir la salsa i donar-li un punt de dolç que contrasta amb la sal del guisat. S'hi posen alhora que  la xocolata.
Procurar que hi hagi molta salsa perquè a tots us agrada sucar pa. Es pot afegir l'aigua que es necessiti.
Es pot acompanyar amb puré de patata o arròs blanc.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada